Kia Rio Model İncelemesi

Dördüncü jenerasyonunda Kia Rio, “Yolculuğa Sıfırdan Başla” sloganını tercih ediyor. Yenilenen Kia logosu, geniş ızgaraları ve uygun fiyatları ile öne çıkan Rio, hatchback araçlar arasında kolayca öne çıkmayı başarıyor.
Türkiye’de çok sevilen hatchback araçlardan biri olmayı başaran 2021 model Kia Rio’yu inceleyelim.

Kia Rio Hangi Segment?

Kia’nın sedan, SUV veya hatchback kasa tiplerinde çok sayıda farklı araç modeli bulunuyor. Hatchback kasa tipinde Picanto, Rio ve Ceed, Türkiye’de satışa sunulan Kia modelleri. Picanto A, Ceed ise C sınıfında yer alıyor. Yani Picanto küçük, Ceed ise büyük bir araç. Rio ise B sınıfı olması sayesinde ne Picanto kadar küçük ne de Ceed kadar büyük.

Kia Rio Nasıl Bir Otomobil?

Kia Rio incelemesi yapılacaksa mutlaka irdelenmesi gereken konulardan biri, nasıl bir otomobil olduğudur. Kia Rio, şık ve dinamik hatları ile tam bir şehirli. Ayrıca küçük boyutları sayesinde park sorunu yaşanmasının da önüne geçiyor. 1.2 ve 1.4 litrelik DPI benzinli motorlardan gücünü alan otomobil, düşük yakıt tüketimi ve yüksek performansı bir arada sunuyor.

Kia Rio’nun Tasarımı

Kia Rio’nun dış tasarımında parlak renkler, yanal olarak uzayan ön far grubu ve geniş ızgara öne çıkıyor. Aracın ön far grubundan başlayıp arka far grubuna kadar uzayan bel çizgisi veya bazı kaynaklarda da görebileceğiniz şekliyle karakter çizgisi oldukça yüksek. Ayrıca bagaj kapağı ile entegre stop gruplarının arasında da bel çizgisini takip eden bir hat yer alıyor. Böylece araç, çepeçevre oldukça keskin bir hat ile kuşatılıyor.
Aracın iç tarafına bakıldığı zaman ilk olarak söylenebilecek şey ise ferahlık. Birçok B sınıfı araca göre oldukça ferah ve geniş bir iç mekana sahip olan Kia Rio, teknolojik özellikleriyle de göz dolduruyor. 8” boyutundaki multimedya ekranı, konsoldan ayrı gibi görünen tasarımı ile büyük bir tableti andırıyor. Aracın farklı noktalarına yerleştirilen hoparlörler ise müzik dinlemeyi sevenler için oldukça hoş bir atmosfer yaratıyor.
Tabii ki Kia denildiğinde ilk akla gelen konu donanımlar. Çünkü Kia modelleri, her zaman donanımlar konusunda oldukça zengin.

Kia Rio’nun Donanımlarında Neler Var?


Kia Rio içerisinde multimedya ekranından dijital klimaya kadar türlü donanımlar bulunuyor. Tabii ki donanım paketlerine göre var olan özellikler değişiklik gösterebiliyor. Kia Rio’nun paketleri 4 farklı isimle anılıyor. Giriş seviyesi donanım seçeneği olan Cool’dan sonra Elegance Tekno, Elegance Konfor ve Prestige donanım seviyeleri geliyor.
Kia Rio Cool donanım paketinin öne çıkan noktaları şöyle: Direksiyon simidi ve vites topuzu, 4,2” Supervision gösterge bilgi ekranı, ön konsolda bardak tutucu, Bluetooth bağlantısı ve gözlük saklama bölmesi.
Kia Rio Elegance Tekno donanım paketinde Cool’a ek olarak öne çıkan noktalar şöyle: 8” dokunmatik ekranlı multimedya ekranı, saklama gözlü ön kol dayaması, 6 adet hoparlör, Sesli Kontrol Sistemi bulunan Bluetooth bağlantısı, geri görüş kamerası ve Apple CarPlay desteği.
Kia Rio Elegance Konfor donanım paketinde Elegance Tekno’ya ek olarak öne çıkanlar şöyle: 3 kademeli ısıtmalı ön koltuklar ve ısıtmalı direksiyon simidi.
Kia Rio Prestige donanım paketinde Elegance Konfor’a ek olarak öne çıkanlar şöyle: Metal Ayak, 16” alüminyum alaşımlı jantlar, LED gündüz farları ve elektrikli açılabilir sunroof.
Son olarak Kia Rio’nun güvenlik ekipmanlarının standart olduğunu belirtelim. Yani herhangi bir donanım paketinde fark bulunmuyor. Kia Rio içerisinde Hız Sabitleme ve Sınırlama Sistemi, ISOFIX bağlantıları, hava yastıkları, HAC (Yokuş Kalkış Destek Sistemi), ABS ve ESP gibi güvenlik teknolojileri yer alıyor.

Kia Rio’nun Teknik Özellikleri

Küçük hacimli ama güçlü 2 adet benzinli motora sahip olan Kia Rio, 100 PS’e kadar güç üretebiliyor. Kia Rio’nun motorları ve teknik özelliklerini aşağıda yer alan tablodan görebilirsiniz.

Kia Rio 1.2L DPI 1.4L DPI
Motor Benzinli Benzinli
Şanzıman 5 İleri Manuel 6 İleri Otomatik
Silindir Hacmi (cc) 1.197 1.368
Çap x Strok (mm) 71,0 x 75,6 72,0 x 84,0
Maksimum Güç (PS/d/d) 84 / 6.000 100 / 6.000
Maksimum Tork (Nm/d/d) 117,7 / 4.200 133 / 4.000
Şehir içi (L/100 km) 6,6 8,8
Şehir dışı (L/100 km) 4,3 5,0
Ortalama (L/100 km) 5,1 6,2